Bavorské vdolky s tvarohem a povidly

Tento tradiční recept na bavorské vdolky kombinuje jemné kynuté těsto s lahodnou náplní z povidel a tvarohu. Těsto se připravuje s kváskem, následně se důkladně propracuje a několikrát nechá vykynout, aby bylo nadýchané. Vdolky se smaží dozlatova a po osušení se plní sladkými povidly, posypou nastrouhaným tvarohem a ozdobí šlehačkou. Jako alternativa můžete vdolky přelít kysanou smetanou nebo jogurtem. Tento osvědčený recept pochází z Velké kuchařky pana Viléma Vrabce a je oblíbený již od roku 1968.


Potřebné suroviny a ingredience


Postup přípravy krok za krokem

  • Příprava kvásku
    Do misky dejte droždí, posypte 1 kávovou lžičkou cukru a mícháním měchačkou rozpusťte droždí. Poté přidejte přibližně 100 g mouky a 1/8 litru vlažného mléka, vznikne řídké těsto – kvásek. Povrch kvásku posypte moukou, zakryjte ubrouskem a nechte kynout.
  • Příprava těsta
    Do mísy nasypte zbylou mouku, přidejte sůl, zbylý cukr a citronovou kůru. Uprostřed mouky udělejte důlek a vložte do něj vykynutý kvásek. Žloutky rozkvedlejte ve zbylém vlažném mléce a postupně je za stálého míchání přilévejte k mouce. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  • Tvarování a kynutí vdolků
    Po vykynutí těsto srazte opětovným promícháním a dejte znovu kynout. Poté vyválejte na pomoučeném válu placku silnou přibližně 1 cm. Okrouhlým vykrajovačem vykrajujte kolečka – vdolky. Vdolky přendejte na ubrousek posypaný moukou a nechte je znovu kynout.
  • Smažení vdolků
    Vdolky smažte zakryté pokličkou ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku. Jakmile spodní strana vdolků zezlátně, obraťte je a dosmažte bez pokličky. Osmažené vdolky přendejte na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.
  • Plnění a zdobení
    Do důlků plněte povidla, posypte nastrouhaným tvrdým tvarohem, ozdobte šlehačkou a pocukrujte. Můžete je také přelít kysanou smetanou nebo jogurtem.