Makový koláč s mandlemi



Lahodný Makový koláč s mandlemi je sladké pečivo, jehož charakteristickou vůni a chuť tvoří mák a mandle. Jemné těsto se rozplývá na jazyku a krásně kontrastuje s křupavým povrchem posypaným sekanými mandlemi. Tento klasický dezert je ideální pro každé pohoštění, sváteční příležitost nebo jako chutná svačina.
Potřebné suroviny a ingredience
Postup přípravy krok za krokem
-
Příprava ovoceHrozinky nebo nasekané sušené ovoce zalijeme studenou vodou a necháme chvíli nasáknout.
-
Příprava mákuMák nameleme a zalijeme horkým mlékem. Necháme 30 minut odpočívat, aby nasákl a změkl.
-
Příprava těstaDo máku přidáme mouku, cukr, žloutky, vanilkový cukr, citrónovou šťávu, prášek do pečiva a namočené ovoce. Vše promícháme.
-
Příprava sněhuZe dvou bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do připraveného těsta, aby bylo lehké a nadýchané.
-
Pečení koláčeFormu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme cca 40 minut při teplotě 175 °C.
-
Příprava mandlové směsiSmícháme mandle s javorovým sirupem a jedním bílkem, který použijeme jako lepidlo.
-
Dokončení koláčePo 40 minutách koláč vyndáme, pokryjeme ho mandlovou směsí a pečeme dále, dokud mandle nezezlátnou.